Anasayfa / Duyurular / Dünya Alerji Haftası Basın Bildirisi

Dünya Alerji Haftası Basın Bildirisi

Dünya Alerji Haftası 
(5-11 Haziran 2022)
 
Dünya Alerji Haftası, toplumda alerjik hastalıklar konusunda farkındalık yaratmak amacı ile Dünya Alerji Organizasyonu (World Allergy Organization-WAO) tarafından her yıl Haziran ayının ikinci haftasında düzenlenen bir kampanyadır. Bu küresel kampanya kapsamında her yıl farklı bir tema belirlenmekte olup bu tema ile ilgili toplum ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitim toplantıları ve seminerler düzenlenmektedir. 
Bu yıl da 5-11 Haziran tarihleri Dünya Alerji Haftası olarak belirlenmiştir ve ana tema “Astım ve Alerjik Rinit (nezle) Birlikteliği” dir. Alerjik solunum yolu hastalıkları, üst ve alt havayollarında oluşan alerjik iltihaplanma sonucu ortaya çıkmaktadır. Burun, ağız, farinks (yutak) ve larinks (gırtlak) yapılarından oluşan üst havayollarının alerjik iltihabı sonucu ortaya çıkan alerjik rinit ve rinosinüzit, burun akıntısı, burunda kaşıntı, tıkanıklık ve öksürük gibi belirtiler ile karakterizedir. Trakea (soluk borusu), bronş ve akciğerlerden oluşan alt havayollarında ortaya çıkan alerjik iltihap sonucu ise astım ortaya çıkmaktadır; öksürük, hırıltı, göğüste sıkışma ve nefes darlığı belirtileri ile karakterizedir.
Üst ve alt havayollarının anatomik olarak ardışık yerleşimli olması ve her iki havayolunda oluşan alerjik iltihabın benzer olması nedeni ile astım ve alerjik rinit sıklıkla birlikte ortaya çıkmaktadır. Alerjik riniti olan hastaların yaklaşık %30-40’ında astım bildirilmiştir. Astımlı hastalarda ise %85 oranında alerjik rinit belirtileri görülmektedir. Üst solunum yolunun alerjik hastalıkları, tedavi edilmediği takdirde astıma bağlı belirtilerin sıklığında ve şiddetinde artışa neden olabilmektedir. 
“Tek havayolu, tek hastalık” olarak da adlandırılan bu birliktelik uyku kalitesinde bozulma, konsantrasyon eksikliği, iş ve okul performansında bozulmaya neden olarak hastaların yaşam kalitesini azaltabilmektedir. Bu nedenle üst ve alt solunum yolunun alerjik hastalıkları birlikte ele alınıp tedavi edilmelidir.
Astım ve alerjik rinit belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olan ortak alerjenlerin ve çevresel tetikleyicilerin bilinmesi ve bu tetikleyici faktörlerden kaçınılması tedavinin temelini oluşturmaktadır. Astım ve/veya alerjik rinit şikayetleri olan hastalar, alerjik belirtiler, tetikleyici faktörler ve tedavi seçenekleri ile ilgili bilgilendirme için mutlaka alerji uzmanları tarafından değerlendirilmelidir. 
Biz de Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği olarak, astım ve alerjik rinit gibi solunum yolu alerjik hastalıkları ile ilgili bilgi ve farkındalığı arttırmak, tedavi konusundaki endişeleri gidermek amacı ile uluslararası rehberlerin ışığında ve ülkemiz verileri dikkate alınarak “Astım ve alerjik rinit birlikteliği” konusunda etkinliklerimiz ve çalışmalarımızı sürdürmekte olduğumuzu bildiririz.