Alerjik şok aniden ortaya çıkan, hayatı tehdit eden, acil müdahale edilmesi gereken bir alerjik reaksiyon çeşididir. Gerçek alerjik şokun görülme sıklığı net olarak bilinmese de, Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda 1500-2000 kişinin alerjik şoktan öldüğü bildirilmiştir.
Alerjik şok, vücudun neredeyse her türlü yabancı maddeye karşı tepkisinden kaynaklanabilir Yaygın tetikleyiciler arasında gıdalar, ilaçlar ve arı sokmaları sayılabilir. Çocuklarda en sık sebep gıdalardır. İlaçlar ve böcek sokmaları (özellikle arı) ise erişkinlerde ilk sıralardadır. Toplumlara ve yaşa göre değişmekle birlikte, yerfıstığı, süt, yumurta, balık, kuruyemişler, kabuklu deniz ürünleri, soya ve susam gıdalardan en sık suçlanan ajanlardandır. Daha önceden bilinen alerjisi olan kişilerde çok az miktarda gıda alımı, hatta buharının ve tozunun solunması bile alerjik şoka neden olabilmektedir. Gıda alımı sonrası egzersiz de alerjik şok gelişimine neden olabilmektedir. İlaçlardan ise en sık antibiyotikler ve çeşitli ağrı kesiciler sorumlu tutulmaktadır. Ayrıca kan ürünleri, çeşitli tıbbi malzemelerin içeriğindeki lateks ve nadiren de olsa rutin çocukluk aşıları da alerjik şoka yol açabilir. Vakaların %20 ‘sinde ise hiçbir sebep bulunamayabilir.
Bu tür maddelere maruz kalınca bağışıklık sistemimizden bazı kimyasal maddeler (mesela histaminler) salınır Bu kimyasal maddeler de vücudumuzda burun akması, deri kızarıklığı, kaşıntı gibi çeşitli alerji belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olurlar. Alerjik şokta bu belirtiler daha ağır ve ciddi bir biçimde ortaya çıkar. Kimyasal maddeler daha bol miktarda salınırlar; bunun sonucunda saniyeler içinde ani kan basıncı düşüklüğü, solunum yollarında darlaşma ve buna bağlı solunum güçlüğü, şok, şuur kaybı ve sonunda ölüm görülebilir.
Alerjik şok; ilk 60 dakika içinde oluşabileceği gibi, bazen kişilere ve etkene göre bu ortaya çıkış süresi “saniyelerle saatler arasında” farklılık gösterebilir. Alerjik şok önceden tahmin edilemez. Çoğu kişinin öncesinde bilinen bir allerjisi olabileceği gibi bazen hastaların ilk allerjik reaksiyonu şok şeklinde olabilir.