Anasayfa / AilelerIcin / IlacAlerjileri / İlaç Alerjisi Olan Hastada Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Aileler İçin

İlaç Alerjisi Olan Hastada Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Reaksiyonla ilgili tedavi yapıldıktan sonra hastanın durumu hakkında bilgilendirilmesi ve üzerinde ilaç alerjisi olduğuna dair künye taşımasının sağlanması gereklidir.

İlaç alerjileri konusunda deneyim sahibi bir alerji uzmanının yaptığı değerlendirme ve gerekli görüldüğü durumda yapılacak testler sonucunda hastaya kaçınması gereken veya güvenle kullanabileceği ilaçların listesi verilmelidir.

 Eğer hastanın öyküsündeki reaksiyon anafilaksi ise olası kaza ile karşılaşmalar, benzer molekül yapısındaki bir ilaçla oluşabilecek yeni reaksiyonlar göz önünde bulundurularak gerekli acil durumlarda kullanılmak üzere epinefrin otoenjektörü reçete edilerek, kullanımı konusunda hasta ve yakınları ile hastaya bakan kişiler eğitilmelidir.

İlaç reaksiyonlarının yaklaşık yarısı önlenebilir karakterdedir. Bu nedenle hekimlerin ilaç reçete ederken ilacın mutlaka gerekli olup olmadığını çok iyi değerlendirmesi, ilacın farmakolojik özellikleri ve yol açabileceği reaksiyonların türleri gibi konularda hastaya gerekli bilgileri vermesi önemlidir. Öte yandan birden fazla antibiyotiğe karşı duyarlılığı olan hastalarda tedavinin başlanması için enfeksiyona ilişkin objektif kanıtların aranması, sık antibiyotik gerekliliği oluyorsa immün yetmezlik veya yapısal anormallikler gibi altta yatan nedenlerin araştırılması gereklidir.