Anasayfa / AilelerIcin / CocuklardaAstim / Astımlı Hastaya Nasıl Teşhis Konur?

Aileler İçin

Astımlı Hastaya Nasıl Teşhis Konur?

Astım hastalığının teşhisi çok önemlidir. Çünkü çocukluk yaşlarında astımı taklit eden çok çeşitli hastalıklar vardır ve iyi tetkik edilmezse astım zannedilerek tedavi edilebilir. Maalesef tüberküloz hastalığı halen ülkemizde mevcut olup, öksürük ve hışıltı ile seyredebilir ve erken tanı konulması hayat kurtarıcı olabilir. Ayrıca çocuğun bağışıklık sistemini etkileyen durumlarda da virüs ve bakteri enfeksiyonları sırasında astımı taklit eden belirtiler saptanabilir. Çocuklarda görülebilen bazı doğumsal hastalıklar ve göğüsün yapısal bozuklukları da astım sanılabilen şikayetlere neden olabilir. Çocuğun akciğer filmi, bağışıklık sistemi incelemesi ve ter testi gibi bazı testleri yaparak hastanın böyle altta yatan bir olumsuz durumunun olmadığını ispat etmek gereklidir.

         Astım hastalığının kesin teşhisi için yaşı müsait olan çocuklara solunum fonksiyon testlerinin yapılması gereklidir. Bunlar belirli merkezlerde, usulune uygun olarak yapılabilmektedir. Bilgisayarlı özel bazı aletler kullanılmaktadır.

Çocukluk çağı astımı alerjik bir hastalık olduğundan hangi allerjenlerin çocuğu olumsuz etkilediğini saptamak için Çocuk alerji uzmanı denetiminde alerji deri testleri yapılmalıdır. Kanda da alerjik maddeler ile ilgili testleri yaparak fikir sahibi olunabilir, fakat deri testi kadar güvenilir değildir.