Anasayfa / AilelerIcin / CocuklardaAstim / Astım Çocuklarda Nasıl Tedavi Edilir?

Aileler İçin

Astım Çocuklarda Nasıl Tedavi Edilir?

Astım hastalığı erken teşhis edildiğinde tedavisi güç değildir. Ancak sabırla ve kararlı bir tutumla uzun süre tedavi edilebilir. Astım tedavisine çevredeki alerjenlerden ve tetikleyici maddelerden arındırma ile başlanmalıdır. Çocuğun havası temiz bir ortamda yaşaması gerekir.

Son yıllarda astım atağı sayılarının çok azaldığını ve ilaçlarını düzenli kullanan hastaların durumlarının çok iyi gitmekte olduğunu memnuniyetle görmekteyiz. Sprey ya da toz halindeki ilaçların akciğere hava yolu ile verilebilmesi için özel aygıtlar geliştirilmiştir. Hastalar her gün bu ilaçları solunum yolları içine çekerek solunumlarının iyi olmasını sağlayabilmektedirler. Bu sayede zerreler halindeki ilaç bronşlara ve küçük havayollarına giderek iyi etki yapmakta, ancak vücudun diğer organlarına gitmediği için yan etki ihtimali çok azalmaktadır.

         Astım tedavisinde kullanılan ilaçların çok büyük kısmı kortizon içermektedir. Bu durum ailelerde tedirginlik yaratabilmektedir. Ancak uzun yıllar boyunca kullanılarak ve denenerek yararlı bulunan bu ilaçlar, usulune uygun kullanıldıklarında, uygun doz ve süre ile verildiklerinde tedavide çok yararlı olabilirler ve yan etkileri çok düşüktür.

         Çocuklarda alerji aşılarının uygulanması vücutta allerjik reaksiyonlara neden olan maddelerin belirli zaman aralıkları ile verilmesidir. Ancak , çok özel durumlarda ve konusunda deneyimli çocuk alerji uzmanları tarafından uygulandığında yararlı olabilir.